Ανακοινώσεις Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος

Απαράδεκτες οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών

Ακόμα και οι σημερινές ασφαλιστικές εισφορές είναι δυσβάσταχτες. Γι’ αυτό από τους 97.697 Ασφαλισμένους στον Κλάδο Υγείας του Τομέα Μηχανικών και ΕΔΕ του ΕΤΑΑ, οι 25.117 δεν έχουν καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενώ από όσους έχουν καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές οι 7.897 έχουν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους με αβεβαιότητα για το αν θα μπορέσουν να καλύψουν τις νέες εισφορές του επόμενου εξαμήνου που θα έρθουν χωρίς τις αυξήσεις που επιβάλλει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Άρα, η δήθεν «εθνοσωτήρια» πολιτική που ασκείται δε στοχεύει στην εξυγίανση των ελλειμματικών ταμείων, αλλά στη διάλυση των πλεονασματικών». Αυτά τονίζονται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, που καταγγέλλει ως απαράδεκτες τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών. Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΠΜΕ αναφέρει ότι: «Η επικείμενη αύξηση των εισφορών μας αφορά όλους. Γιατί με τέτοιες εισφορές κανείς νέος συνάδελφος δεν θα εγγράφεται πια στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πλήθος των νεοεισερχόμενων ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ από το 2010 μέχρι τις 29/09/2012 μειώθηκε κατά 63%. Επίσης πλήθος συναδέλφων ζητούν πλέον επιτακτικά τη δυνατότητα διαγραφής τους από το ΤΣΜΕΔΕ, του οποίου οι ασφαλιστικές ενημερότητες είναι απαραίτητες για την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος του μηχανικού. Το Ταμείο μας έτσι πολύ σύντομα θα γίνει ελλειμματικό. Και καθώς έχουν ήδη κλαπεί τα αποθεματικά του, δε θα είναι σε θέση να παράσχει ούτε υγειονομική περίθαλψη, ούτε συντάξεις».

Στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος υπογραμμίζει ακόμη ότι «σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, όλοι όσοι πιστεύουμε στη διασπορά (και όχι στη συγκέντρωση) πλούτου, ευκαιριών και επαγγελματικής γνώσης».


Και τονίζει ότι ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-Τη μείωση των πάγιων ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση των αναλογικών εισφορών του Ταμείου, με ένταξη όλων των έργων παραχώρησης.
-Την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους.
-Την αυτοδιαχείριση του ΕΤΑΑ, των Κλάδων του, των αποθεματικών του, την παραμονή της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στο ΕΤΑΑ και την ανατροπή του Ν. 2469/1997 που υποχρεώνει τα ασφαλιστικά Ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
-Την άμεση ενεργοποίηση του Κλάδου Προνοιακών Παροχών και την κάλυψη της ανεργίας την οποία επιδοτούμε.
-Την ουσιαστική εξασφάλιση της έννοιας του άνεργου μηχανικού με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές παροχές, που προς το παρόν δεν υφίσταται.
-Την αναπλήρωση των περίπου 2 δις. € που απώλεσε το Ταμείο από την αναδιάρθρωση των Ομολόγων και τις παράνομες αλχημείες που συνεχίζει η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και την καταβολή της οφειλής του Κράτους, από την τριμερή χρηματοδότηση του Ν. 2084/1992, προς το Ταμείο μας, ύψους πλέον των 600 εκ. €.
-Την ακύρωση των ανάλγητων διατάξεων κατάργησης του εργασιακού πλαισίου και της οριζόντιας άδικης και συνεχούς φορολόγησης.
-Τη μη κατάργηση του αφορολόγητου και τη ματαίωση του άδικου ενιαίου φορολογικού ποσοστού 35% για όλα τα εισοδήματα από το πρώτο ευρώ.
-Την ύπαρξη ενός ιεραρχημένου αναπτυξιακού σχεδίου για την άμεσηενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και την αύξηση του ΠΔΕ και την επάρκεια τεχνικού προσωπικού στις αντίστοιχες Δημόσιες Υπηρεσίες.
-Την αναχαίτιση της απαξίωσης των μηχανικών του δημοσίου με τις συνεχείς μειώσεις μισθώνκαι τα άδικα και οριζόντια χαράτσια.


Στόχος τους να καταργήσουν την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος στην Ελλάδα

«Τα τελευταία χρόνια ζούμε όλοι το μαρτύριο της σταγόνας» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΠΜΕ και διαπιστώνεται ότι «οι Έλληνες Πολιτικοί Μηχανικοί, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, βιώνουμε όλο και περισσότερο τη δήθεν «εθνοσωτήρια» υποβάθμιση της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας. Στόχος: Κατ’ αρχάς, ο Έλληνας Πολιτικός Μηχανικός να μην μπορεί να ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στη χώρα. Εάν βρίσκει δουλειά ως ιδιωτικός υπάλληλος, να είναι αναλώσιμος, χαμηλόμισθος και χωρίς ίχνος εργασιακής σταθερότητας. Και εάν είναι δημόσιος υπάλληλος να βιώνει διαρκώς τη χλεύη και την ταπείνωση, μέχρι να φύγει από μόνος του».
Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι: «Η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι είναι η επικείμενη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου.
Σύμφωνα με την οποία, οι ασφαλιστικές εισφορές, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες συναδέλφους μας που πλέον δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές υποχρεώσεις τους και κλείνουν τα τεχνικά τους γραφεία, θα είναι μεγαλύτερες από τις μηνιαίες απολαβές τους! Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τη δυνατότητα να ασκείται ελεύθερο επάγγελμα στην Ελλάδα. Επειδή το ελεύθερο επάγγελμα είναι η μόνη μορφή εργασίας όπου ο πλούτος μένει εκεί που παράγεται.
Επειδή στο ελεύθερο επάγγελμα δεν υπάρχουν μεσάζοντες που να καρπώνονται την υπεραξία της εργασίας. Κι επειδή ο ελεύθερος επαγγελματίας δε ζει παρασιτικά εις βάρος του κράτους, γιατί δεν έμαθε να είναι κρατικοδίαιτος». Στη συνέχεια αναφέρεται: «Για όποιον ή όποια έχει ακόμα ψευδαισθήσεις, ας αναρωτηθεί: Άραγε ποιος είναι πιο «ανταγωνιστικός» στην προσφορά του; Ο ελεύθερος επαγγελματίας που τιμολογεί ο ίδιος την εργασία του; Ή ο επικεφαλής ενός σχήματος που τιμολογεί και την εργασία αυτού που θα κάνει τη δουλειά και το δικό του κέρδος; Άραγε ποιος θα είναι πιο «ποιοτικός» στην παροχή μιας υπηρεσίας; Ο ελεύθερος επαγγελματίας που βρίσκεται ο ίδιος πάνω από την εργασία που ασκεί και λογοδοτεί απευθείας στον πολίτη; Ή ο επικεφαλής ενός σχήματος που κρύβεται πίσω από γραμματείς και call centers;»

Σχόλια