Στο ΣτΕ το Τ.Ε.Ε. για την Αναστολή της Απόφασης του Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.

Παράλληλα με τον αγώνα, που γίνεται σε όλα τα μέτωπα για να μην εφαρμοστούν οι νέες δυσβάσταχτες και απαράδεκτες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ εις βάρος των μηχανικών, όπως τις επιβάλλει το υπουργείο Εργασίας, το ΤΕΕ προχώρησε και σε νομικά μέτρα. Το ΤΕΕ κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση αναστολής κατά της απόφασης, την οποία υποχρεώθηκε να λάβει η διοίκηση του «Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων» (ΕΤΑΑ), υιοθετώντας τη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, για τις νέες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Ειδικότερα στην αίτηση αναστολής που κατέθεσε το ΤΕΕ στο ΣτΕ κατά της απόφασης του ΕΤΑΑ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης και συνυπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Στέφανος Ξεκαλάκης αφού τεκμηριώνεται το έννομο συμφέρον του ΤΕΕ προβάλλονται πέντε σπουδαίοι λόγοι ακυρότητας της απόφασης των νέων αυξήσεων.
Αναλυτικά οι πέντε λόγοι είναι:
1ος:Η προσβαλλόμενη απόφαση του Δ.Σ του ΕΤΑΑ βασίστηκε σε απόφαση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία κδόθηκε χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση και χωρίς νόμιμο έρεισμα.
2ος:
Έλλειψη προηγούμενης έκδοσης υπουργικής απόφασης κατ’ άρθρο 44, παρ. 17 του Ν. 3986/11 για την εφαρμογή των παρ. 14 & 15 – Πρόσθετη εισφορά & Υποχρέωση μετάταξης σε άλλη ασφαλιστική κατηγορία.
3ος:Έλλειψη προηγούμενης έκδοσης υπουργικής απόφασης κατ’ άρθρο 44, παρ. 2 του Ν. 3986/11 – Εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ – Μη καθορισμός έννοιας «άνεργου» μηχανικού.
4ος:Εσφαλμένη ερμηνεία ως προς την κατάταξη των «νέων» ασφαλισμένων σε ασφαλιστικές κατηγορίες σε όλους τους κλάδους ασφάλισης, οι οποίοι έχουν και μισθωτή δραστηριότητα (παρ. 15 του αρ.44 του Ν.3986/11) και ως προς ως προς την κατάταξη των «νέων» ασφαλισμένων στην Ειδική Προσαύξηση (παρ.15γ του αρ. 44 του Ν. 3986/11).
5ος:Έλλειψη νόμιμης αιτιολογίας της προσβαλλόμενης απόφασης.
Τέλος στην αίτηση αναστολής περιλαμβάνεται και πρόσθετη παρέμβαση, που αφορά την αναδρομική εφαρμογή του νόμου για την επιβολή των εισφορών, οι οποίες ως γνωστόν προβλέπεται να επιβληθούν από 1/1/2012, τονίζοντας ότι «η γενικότερη αρχή του δικαίου, περί μη αναδρομικότητας των νόμων, αποβλέπει στην κατά το δυνατό βεβαιότητα των δικαιωμάτων, ασφάλειας των συναλλαγών και σταθερότητας δικαίου».


Σχόλια