Δελτίο Τύπου Σ.Π.Μ.Ε. για τον Σεισμό της Κεφαλονιάς
Ιπποκράτους 9, 106 79 Αθήνα
Τ :+3 0 - 2 1 0 - 9 2 3 8 1 70 , F :+3 0 - 2 1 0 - 9 2 3 5 95 9 , e :spme@te e .g r , w:www.spme .g r
Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Σεισμική Δραστηριότητα στην Κεφαλονιά»
Τις τελευταίες εβδομάδες η Κεφαλονιά πλήττεται από σειρά σεισμικών δονήσεων με τις ισχυρότερες από αυτές να παρουσιάζουν κορυφώσεις επιταχύνσεων υψηλότερες των ονομαστικών τιμών - που προδιαγράφουν οι σύγχρονοι κανονισμοί σχεδιασμού των κατασκευών. Η κινητοποίηση των διπλωματούχων πολιτικών μηχανικών ήταν άμεση και αναγνωρίστηκε τόσο απ’ τους πολίτες όσο και απ’ τους εμπλεκόμενους φορείς.
Πριν από 6 δεκαετίες ο εγκέλαδος χτύπησε το ίδιο νησί, προκάλεσε καταρρεύσεις στην πλειονότητα των κτιρίων και άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες αστέγους. Η κοινωνία και η πολιτεία προχώρησε στην ασφαλή επανοικοδόμηση του νησιού αλλά και τη θέσπιση και εφαρμογή αντισεισμικού σχεδιασμού για το σύνολο της χώρας. Οι πολιτικοί μηχανικοί, υπεύθυνοι ουσιαστικά (και νομικά) για την Ασφάλεια των Κατασκευών έναντι Σεισμού (ως μελετητές, κατασκευαστές, και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι), υπηρετούν καθημερινά τον στόχο καταρχήν της προστασίας ζωής αλλά και της δημόσιας και ιδιωτικής Περιουσίας,. Ο ΣΠΜΕ αισθάνεται την ανάγκη να πληροφορήσει τους πολίτες για τη Σεισμική Διακινδύνευση (ρίσκο) του δομικού μας πλούτου.
Συγκεκριμένα, βάσει των συμπερασμάτων των Εθνικών Προγραμμάτων ΑΝΤΥΚ (Αντισεισμική Ενίσχυση Υφισταμένων Κατασκευών) και ΕΠΑΝΤΥΚ (από 18.05.05 παρουσίαση στη Βουλή) : (α) τα κτίρια που δομήθηκαν πριν το 1985 μπορεί να είναι σεισμικώς πιο εύτρωτα (λχ μεταβολές σεισμικότητας περιοχών της χώρας, πρόοδος των κανονισμών λόγω τεχνολογικών και άλλων εξελίξεων), (β) το 80% του δομικού πλούτου ανήκει στην κατηγορία αυτή των παλαιότερων δομημάτων. Επίσης απ’ την ίδια πηγή, πορίζονται προτάσεις για μια, εθνικού εύρους, συστηματική και μακροπρόθεσμη προσπάθεια η οποία περιλαμβάνει: τη συστηματική ενημέρωση του ελληνικού λαού για τη σημασία της προσεισμικής ενίσχυσης, την ενημέρωση των ΟΤΑ για τις εκτιμήτριες διακινδύνευσης και την επιλογή των (δυνητικώς) ύποπτων κτηρίων, τα οικονομικά κίνητρα (χαμηλότοκά δάνεια, φοροαπαλλαγές κ.α.) για τις προσεισμικές ενισχύσεις, τις απαραίτητες νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις κ.α.
Όπως εύκολα συμπεραίνεται, με ευθύνη της πολιτείας, επενδύονται πολύτιμα κεφάλαια σε λειτουργικές ή ενεργειακές αναβαθμίσεις χωρίς να ελέγχεται ο φέροντας οργανισμός του κτηρίου και η κατάσταση του (τρωτότητα). Δυστυχώς σε μία πραγματικότητα απιστοποίητων τεχνιτών και κατασκευαστών η πολιτεία, στην λογική του καταλογισμού, απλά ποινικοποιεί ισοβίως τον επιβλέποντα.
Οι σεισμοί της Κεφαλονιάς εξελίχθηκαν, κυρίαρχα χάρη στην μακρόχρονη προσπάθεια των πολιτικών μηχανικών, χωρίς ανθρώπινες απώλειες και με λογικές (αναμενόμενες) υλικές ζημιές. Ο ΣΠΜΕ εκπροσωπώντας 25.000 έλληνες διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς ζητά η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η χώρα μας έχει μία μόνιμη απειλή της ασφάλειας και της ανάπτυξής της και αυτή είναι η σεισμική δραστηριότητα. Πρέπει λοιπόν η πολιτεία να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και να ενδυναμώσει δράσεις ανάσχεσης του σεισμικού κινδύνου.
Ο ΣΠΜΕ είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης για να συνδράμει σε αυτή την εθνικού εύρους, συστηματική και μακροπρόθεσμη προσπάθεια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου