Επιστολή Προέδρου TEE Kεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας με θέμα: Γνωμοδότηση Επί των Περιεχομένων του Σχεδίου Νόμου Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ταχ.Δ/νση : Καλλιθέας 7 & Τζαβέλα 412 22 Λ ά ρ ι σ α
Τηλ: 2410-535615–2410-257866/FAX 2410-255718/e-mail:info-teelar@tee.gr 


Αριθμ. Πρωτ. 613                                                   Λάρισα 23 Ιουνίου 2014

Προς                                                                                                                                     
  • Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη
  • Γενικό Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ
  • Δ/νση Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ
  • Πρόεδρο ΤΕΕ κ. Χρήστο Σπίρτζη
  • Βουλευτές Θεσσαλίας

ΘΕΜΑ: Γνωμοδότηση επί των περιεχομένων του σχεδίου νόμου «Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός».

κε Υπουργέ,

Σχετικά με το σχέδιο Νόμου "Χωροταξικός & Πολεοδομικός Σχεδιασμός» έχουμε να παρατηρήσουμε ότι, αποτελεί την συνέχεια του νόμου 1337/1983 γνωστός και ως νόμος του Τρίτση και του νόμου 2508/1997 που αντικατέστησε ή συμπλήρωσε τον προηγούμενο.
Σε γενικές γραμμές ο νέος νόμος βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση. Μειώνει τα επίπεδα του χωροταξικού σχεδιασμού καταργώντας τα ρυθμιστικά σχέδια, και το Γενικό (Εθνικό) Πλαίσιο Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού το οποίο αντικαθιστά με ένα κείμενο αρχών, ενώ ενοποιεί τα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ σε ένα νέο τύπο σχεδίου τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, καθιστώντας έτσι τον σχεδιασμό απλούστερο και πιο εύχρηστο για τον πολίτη και τις παραγωγικές δραστηριότητες. Επιπλέον μεταρρυθμίζει τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια και τις Πολεοδομικές Μελέτες ως προς την αρχή έγκρισή τους. Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια τα οποία συντάσσονται όπως και τα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ σε κλίμακα μικρότερη των πολεοδομικών μελετών και είναι στρατηγικού χαρακτήρα εγκρίνονται με Προεδρικά Διατάγματα, και οι Πολεοδομικές Μελέτες που συντάσσονται σε μεγαλύτερη κλίμακα και αποτελούν την εφαρμογή  των κατευθύνσεων των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, εγκρίνονται με αποφάσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Δηλαδή το αντίστροφο από ότι ισχύει σήμερα, που ήτανε και το πάγιο αίτημα όσων ασχολούνται με τον χωρικό σχεδιασμό. Ο ρόλος του κεντρικού ΣΥΠΟΘΑ περιορίζεται, καθώς πλέον για τα περισσότερα θέματα γνωμοδοτεί το αρμόδιο περιφερειακό ΣΥΠΟΘΑ. Παρόλα αυτά στην αρμοδιότητα του Υπουργού ΠΕΚΑ κρατείται ένας σημαντικός αριθμός αποφάσεων γεγονός που το κρίνουμε ως αρνητικό.
Γενικά, το νέο σχέδιο νόμου αντικαθιστά κάθε προηγούμενη νομοθεσία που αφορά τον χωρικό σχεδιασμό, και ως τέτοιο είναι εκ των πραγμάτων πολύ γενικό και απαιτεί την έκδοση πολλών υπουργικών αποφάσεων για την σταδιακή ενεργοποίησή του. Το γεγονός αυτό μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την εφαρμογή του και για το λόγο αυτό οι διαδικασίες θα πρέπει να επισπευσθούν και να τεθούν χρονοδιάγραμμα ή προθεσμίες.
Πέραν των παραπάνω γενικών παρατηρήσεων, οι ειδικότερες παρατηρήσεις μας κατά άρθρο του σχεδίου νόμου, έχουν ως ακολούθως: 
(http://www.teelar.gr/images/News_Announcements/Epistolh_proedrou.pdf)


Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γιάννης Βαρνάς


Σχόλια