Παρουσίαση Προτάσεων για το Σχέδιο Διόρθωσης και Τροποποίησης του ΓΠΣ Λάρισας

  • Προτείνεται η υιοθέτηση ενιαίων όρων δόμησης ανάλογα με την χρήση στις εκτός οικισμών περιοχές
  • Αποδίδεται περισσότερος χώρος στην μη οχλούσα μεταποίηση και τα επαγγελματικά εργαστήρια εντός προβλεπομένων υποδοχέων από το ισχύον ΓΠΣ
  • Προστίθεται η κτηνοτροφία στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης ορισμένων Ζωνών σε απόσταση από τους οικισμούς
  • Αποσαφηνίζονται ζητήματα ιδιωτικών πολεοδομήσεων και γενικών διατάξεων
Ξεκινά η διαδικασία διαβούλευσης του Σχεδίου Διόρθωσης και Τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενότητας Λάρισας Δήμου Λαρισαίων, μετά και την παρουσίαση των προτάσεων, που έγινε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όπως σημειώνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Δημήτρης Μαβίδης στα πλαίσια της σύνταξης του Σχεδίου Διόρθωσης και Τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενότητας Λαρισαίων Δήμου Λαρισαίων και σε εφαρμογή του άρθρου 3 του Ν.1337/1983, η διαδικασία διαβούλευσης του Σχεδίου, θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.
Στα πλαίσια της διαβούλευσης, θα αναρτηθεί το Σχέδιο στην ιστοσελίδα του Δήμου, στο Δημαρχείο και στα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Τερψιθέας, θα αποσταλεί στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και τους κοινωνικούς εταίρους, και θα γίνουν δημόσιες παρουσιάσεις στο Δημοτικό Κατάστημα και στην Κοινότητα Τερψιθέας. Σκοπός της διαβούλευσης είναι η υποβολή από κάθε ενδιαφερόμενο τοιχόν αντιρρήσεων ή εναλλακτικών προτάσεων για τις προτεινόμενες διορθώσεις ή τροποποιήσεις που επιφέρονται σε ρυθμίσεις του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Επίσης επί των περιεχομένων του Σχεδίου θα γνωμοδοτήσει το Τοπικό Συμβούλιο  Τερψιθέας, και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα τεθούν υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων το οποίο θα γνωμοδοτήσει συνολικά και θα ληφθούν υπόψη για την οριστικοποίηση του Σχεδίου.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτάσεων, ο συντάκτης του Σχεδίου κ. Χρήστος Κουτάκος Μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, αντικείμενο του Σχεδίου ήταν η εξέταση αιτημάτων πολιτών και επαγγελματιών, 



φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και θεμάτων που τέθηκαν από τις υπηρεσίες της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων, ως προς τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Λάρισας του Δήμου Λαρισαίων, και η διόρθωση ή τροποποίηση αυτών όπου κριθεί απαραίτητο.
Σκοπός του Σχεδίου είναι η βελτίωση των ρυθμίσεων που ισχύουν, και στόχος είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό ως προς την επίτευξη των στόχων που θέτει, και καλύτερα διαχειρίσιμο και εφαρμόσιμο από τις υπηρεσίες του Δήμου και τους ιδιώτες μηχανικούς.
Προφανώς επειδή το Σχέδιο αφορά διόρθωση και τροποποίηση του ισχύοντος ΓΠΣ και όχι αναθεώρησή του, δεν μεταβάλλεται το Προγραμματικό Πλαίσιο, ούτε εξετάζονται ζητήματα επεκτάσεων οικισμών.
Για την σύνταξη του Σχεδίου λήφθηκε υπόψη ο υπερκείμενος χωροταξικός σχεδιασμός που θεσμοθετήθηκε ή ξεκίνησε να συντάσσεται (και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο) μετά την ισχύ του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Λάρισας, καθώς και τα θεσμοθετημένα Τοπικά Χωροταξικά Σχέδια (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ) των όμορων Δημοτικών Ενοτήτων. Ενώ ανάλογα με τα ζητήματα που εξετάστηκαν, διενεργήθηκαν αυτοψίες σε ευρύτερες εντός ή εκτός οικισμών περιοχές, κατά τις οποίες καταγράφηκαν το σύνολο των ενεργών δραστηριοτήτων καθώς και το κτιριακό απόθεμα κενών επαγγελματικών χώρων.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, συντάχθηκε το Σχέδιο Διόρθωσης και Τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενότητας Λάρισας Δήμου Λαρισαίων του οποίου κυριότερα σημεία είναι:
· η υιοθέτηση ενιαίων όρων δόμησης για το σύνολο των εκτός σχεδίου περιοχών εξαιρουμένων των χρήσεων γης,
· η απόδοση χώρου στην μη οχλούσα μεταποίηση και τα επαγγελματικά εργαστήρια εντός των προβλεπομένων από το ισχύον ΓΠΣ οργανωμένων υποδοχέων Χονδρεμπορίου,
· η ένταξη των κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων και των αγροτικών αποθηκών στις επιτρεπόμενες χρήσεις υφιστάμενων Ζωνών,
· η μείωση της Ζώνης ΠΕΠ 2 λαμβανομένου υπόψη ότι με το ‘’Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας’’ (ΦΕΚ Β/2561/2014) τα Φράγματα Τερψιθέας και Κάστρου αφαιρέθηκαν από τα προγραμματιζόμενα έργα διαχείρισης υδάτων θεσσαλίας,
· η αποσαφίνιση θεμάτων της ιδιωτικής πολεοδόμησης του άρθρου 24 του Ν.2508/1997 (ΠΕΡΠΟ) λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις του Ν.4280/2014,
· η διευθέτηση χρήσεων γης σε εντετοπισμένα σημεία του σχεδίου πόλεως Λάρισας λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες χρήσεις γης του Ν.4269/2014, και
· η προσθήκη γενικών διατάξεων που αφορούν ειδικότερα θέματα, όπως η δόμηση ως προς την χρήση γωνιακών ή διαμπερών οικοπέδων που έχουν πρόσωπο σε οδούς με διαφορετικές χρήσεις γης. 
Στη παρουσίαση των προτάσεων, παρέστησαν δημοτικοί σύμβουλοι, τόσο από την πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και οι επικεφαλής παρατάξεων κ.κ. Ρένα Καραλαριώτου και Ντίνος Διαμάντος, πρόεδροι και μέλη δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων αλλά και πολίτες.




Σχόλια