Απόφαση Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας

Καλλιθέας 7 & Τζαβέλα – 412 22 Λάρισα
Τηλ. 2410 535615/539.870/257866/251470 - fax: 2410 255718

Αριθμ. Πρωτ. 1016                                                                 
Λάρισα 30 Οκτωβρίου    2012

Προς
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
  1. Πρόεδρο ΤΕΕ κ.Χρ. Σπίσρτζη
  2. Μέλη ΔΕ ΤΕΕ
  3. Πρόεδρο Αντιπροσωπείας κ. Ι. Θεοδωράκη
ΑΘΗΝΑ

             Συνάδελφοι ,
                Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις αποφάσεις της «Παντεχνικής Ανοιχτής» συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας του τμήματός μας, η ΔΕ ομόφωνα επισημαίνει τα εξής:

                Διαπιστώνουμε ένα «επικοινωνιακό έλλειμμα» του ΤΕΕ τόσο με τους μηχανικούς όσο και με την κοινωνία.
Σε ότι αφορά την κοινωνία, αυτό συνίσταται στην μη επαρκή «εμπροσθοβαρή» προβολή και ανάδειξη της αξίας του έργου του μηχανικού σε κάθε τομέα κατά την δύσκολη αυτή περίοδο της χώρας, που αυτό αμέσως, συνεπάγεται την μη επαρκούσα αποδοχή από την κοινωνία  των προβλημάτων των μηχανικών ως αυτά να επηρεάζουν την ζωή τους αλλά, να τα θεωρούν απλά «συντεχνιακά» ζητήματα.
Σε ότι αφορά τους ίδιους τους μηχανικούς, δυστυχώς, δημιουργείται αφενός μία άσχημη κατάσταση «ομαδοποίησης» των μηχανικών (κατά ειδικότητα, κατά ηλικία, κατά τομέα απασχόλησης, ανέργων και απασχολούμενων) αφετέρου, μία διαρκώς αυξανόμενη «αμφισβήτηση» προς τους θεσμικούς εκπροσώπους του, το ΤΕΕ, ειδικά όταν διαπιστώνει «αμφίσημες» δηλώσεις και διαφορετικές συμπεριφορές και στάσεις των εκπροσώπων του πάνω σε κρίσιμα θέματα των μηχανικών (πχ αύξηση ασφαλιστικών εισφορών).
Αυτά δημιουργούν, δυστυχώς, κλίμα έντασης αλλά, κυρίως, αποδυναμώνει το «εσωτερικό μέτωπο» που πρέπει να είναι αρραγές και ομόψυχο.
Οι κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν εδώ και ένα μήνα περίπου, δεν έχουν ιδιαίτερο αντίκρισμα προς την κοινωνία και πίεση προς την Πολιτεία. Στους μηχανικούς δε, έχουν επιφέρει δυσαρέσκεια και μη μαζική συμμετοχή. Δυστυχώς δε, έχουμε ταυτιστεί με ενέργειες και πρακτικές «κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών» που διαχειρίζονται «δημόσια αγαθά» ως «ιδιοκτήτες». Αυτό μας έχει φέρει σε δυσαρμονία με τους «πένητες» σήμερα μηχανικούς αλλά, και σε αντίθεση με άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που, γενικά, είναι «φυσικοί μας σύμμαχοι». Έδωσε δε, την ευκαιρία και σε ορισμένους «εραστές του φαύλου παρελθόντος» να «αφορίσουν» επιτεύγματα των τελευταίων 2 χρόνων του ΤΕΕ με την πολιτεία (νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ενεργειακά πιστοποιητικά, αυθαίρετα, βεβαιώσεις νομιμότητας, ελεγκτές δόμησης, πράσινη ταυτότητα κτιρίων) ζητώντας την «παράκαμψη» του ΤΕΕ και των μηχανικών από τις διαδικασίες αυτές.
Μέσα στην πρωτοφανή κρίση που οι μηχανικοί τη βιώνουν απόλυτα, με την απασχόληση να «εξαντλείται» στους παραπάνω τομείς ιδιαίτερα για τους νέους μηχανικούς, εύκολα είναι αντιληπτό ότι, το ΤΕΕ οφείλει να διεκδικήσει αλλά, και να προστατεύσει το επάγγελμα.
Επίσης, η μη εξυπηρέτηση των μηχανικών από το ΤΕΕ (πρωτόκολλο, βεβαιώσεις κλπ) δεν αποδίδει στον αγώνα που κάνουμε τίποτα πέραν της δυσαρέσκειας στα μέλη μας.
Πιστεύουμε ότι, το πλαίσιο των κινητοποιήσεων θα πρέπει – με απόφαση της Κεντρικής  Α/πείας   να κινηθεί πλέον,  στα εξής σημεία:
1.       Άμεση απόφαση επίλυσης θεμάτων που απασχολούν τους μηχανικούς (απασχόληση- ασφαλιστικό) με συγκεκριμένες προτεραιότητες καθορισμού «γραμμών αίματος» των μηχανικών. Έχουμε ήδη αποστείλει τις αποφάσεις της «Παντεχνικής ανοιχτής» Αντιπροσωπείας του τμήματός μας.
2.       ΑΜΕΣΗ ενημέρωση ΟΛΩΝ των μηχανικών από τον Πρόεδρο και τη ΔΕ σε ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, με την προϋπόθεση υλοποίησης του (1).
3.       Διαφορετική τακτική επικοινωνιακής διαχείρισης των θεμάτων και των αποφάσεων «σε συντονισμένη πανελλαδική κλίμακα» με ενίσχυση της «εσωτερικής ενότητας» και «εξωστρέφεια» προς την κοινωνία.
4.       ΑΜΕΣΗ λειτουργία των υπηρεσιών του ΤΕΕ και των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΤΕΕ και όσων διαχειρίζεται το ΤΕΕ.
5.       ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ επιτροπών και δημοπρασιών (όχι καθολικό) που, πλήττουν κατά βάση, το κράτος (κεντρικό και τοπική αυτοδιοίκηση). Συγκεκριμένες μελέτες, έργα, δράσεις με μεγάλο οικονομικό, άρα, και επικοινωνιακό αντίκτυπο.
6.       Επιλογή μίας «συμβολικής» ενέργειας του Προέδρου του ΤΕΕ και των 17 Προέδρων των ΠΤ (πχ έναρξη απεργίας πείνας) μέχρι να έχουμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους 2 άλλους αρχηγούς όπου, θα  ΔΕΣΜΕΥΘΟΥΝ για τις «γραμμές αίματος» μας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
7.       Επιλογή μίας «συμβολικής ακτιβίστικης» ενέργειας από όλους τους μηχανικούς σε πανελλαδικό συντονισμό (πχ χιλιάδες σφραγίδες μηχανικών να αποσταλούν στο Πρωθυπουργό – με αναφορά αποδεκτών και των2 άλλων αρχηγών ).
Για τη ΔΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος

Σχόλια