Κάλυψης της Ανεργίας των Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών

Το αίτημα της κάλυψης των ανέργων  μηχανικών, που έχει θέσει κατ΄ επανάληψη το ΤΕΕ στο δημόσιο διάλογο και έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης στις συναντήσεις του, με τους αρμόδιους υπουργούς απασχολεί πλέον την κυβέρνηση.
 
Ο Γ. Βρούτσης, υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με δήλωσή
του στην «Ημερησία», προανήγγειλε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία διαλόγου για να ενεργοποιήσει το σχετικό ν. 3986/2011, που έκτοτε, παραμένει ανενεργός, μολονότι οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, (μηχανικοί δικηγόροι, γιατροί) και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν κάθε μήνα ειδική εισφορά 10 ευρώ, στο ΕΤΑΑ και στον ΟΑΕΕ, αντίστοιχα, για τον σκοπό αυτό.
 
Έτσι, το υπουργείο μελετά να τύχουν οικονομικής στήριξης μέσα στο 2013 οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που, λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης, χάνουν την απασχόλησή τους και δεν διαθέτουν εισοδήματα από άλλες πηγές.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν ξανά, οι παροχές και οι προϋποθέσεις που θα ισχύσουν με υπουργική απόφαση. Το νέο σχέδιο θα έχει ως βάση την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης - επιδόματος τουλάχιστον 360 ευρώ τον μήνα (κατά τα πρότυπα του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ) ή άλλες καλύψεις (π.χ. ασθένειας).
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθούν προϋποθέσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ανταποδοτική σχέση εισφοράς - παροχής και να επαρκούν τα έσοδα του νέου λογαριασμού. Το παλαιότερο σχέδιο προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, την προηγούμενη ασφάλιση του δικαιούχου τουλάχιστον για 3 έτη, τη μη ύπαρξη οφειλών, να μην ξεπερνούσε το ετήσιο εισόδημα τα 40.000 - 50.000 ευρώ την τελευταία τριετία κ.α.
 
 


 

Σχόλια