Έρευνα της ΚΑΠΑ-RESEARCH για την ΠΟΜΙΔΑ Σχετικά με τα Ακίνητα

Αποκαλυπτική για τις συνθήκες κρίσης που επικρατούν στην κτηματαγορά και τη μισθωτική αγορά καθώς και για την εξάντληση της οικονομικής δυνατότητας των ιδιοκτητών ακινήτων να ανταποκριθούν στις πολλαπλές φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια είναι η έρευνα της Κάπα-research που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 1414 ατόμων από όλη τη χώρα και ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι το 2013 η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχει επιβάλει η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια. Και θα προσπαθήσουν είτε να πουλήσουν ακίνητα ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία ή να δανειστούν για να αποφύγουν τις ποινικές ευθύνες που προβλέπονται για τους οφειλέτες του Δημοσίου.
 
Ενδεικτικά από την έρευνα προκύπτουν τα εξής:
  • Το 13 % των ιδιοκτητών έχουν κάποιας μορφής αυθαιρεσία. Από αυτούς, λιγότεροι από τους μισούς (46,5 %) έχουν προχωρήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης. Όσοι δεν το έχουν κάνει, ζητούν μεταξύ άλλων χαμηλότερα πρόστιμα, μονιμότερη λύση νομιμοποίησης και χαμηλότερες (....!!!!!!!!!) αμοιβές μηχανικών για να προχωρήσουν.
  • Καθολική είναι η μείωση των εισοδημάτων από εκμετάλλευση ακινήτων. Το 24,3 % δηλώνουν ότι την τελευταία διετία τα εισοδήματα από ακίνητα μειώθηκαν πολύ, το 60,4 % αρκετά, και το 14,1 % λίγο. Δηλαδή το 99,1 % των ιδιοκτητών υπέστησαν μείωση εισοδημάτων.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 80 %) των ιδιοκτητών έχουν κάνει μειώσεις ενοικίων που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 25 %, ενώ πάνω από 50 % διαμορφώνεται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι εισπράττουν τα ενοίκια με καθυστέρηση.
  • Η κρίση στη μισθωτική αγορά έχει χτυπήσει κυρίως τα επαγγελματικά ακίνητα αλλά και τις κατοικίες. Από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων το 24,7 % έχουν κενά / ελεύθερα ακίνητα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα σπίτια κυμαίνεται στο 12 %.
Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την έρευνα στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

http://www.pomida.gr/epikairotita/deltypou/kaparesearch2013.htm

http://www.pomida.gr/loipa/research/kaparesearch2013.pdf

Πηγή: http://www.pomida.gr/

Σχόλια