Απόφαση της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. Κ. & Δ. Θεσσαλίας

ΘΕΜΑ ΚΧ 785 – ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕ ΤΕΕ Κ-Δ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Σχετικά με το θέμα της ανέγερσης του «Κέντρου Πρόνοιας και Διακονίας Απόρων» της Ιεράς μας Μητρόπολης στην ενορία του Αγίου Νικολάου, η ΔΕ του ΤΕΕ Κεντρ. & Δυτ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, έχοντας πλέον όλα τα απαραίτητα στοιχεία στη διάθεσή της, με ομόφωνη απόφαση διατυπώνει τα εξής:


1. Σε μία δύσκολη οικονομικά και, αβίωτη καθημερινότητα των πολιτών και, με μία κοινωνική μέριμνα που, μέρα με την ημέρα, «κατεδαφίζεται» από το κεντρικό κράτος, δεν μπορεί κανείς παρά, να αναγνωρίσει στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, και ειδικά, στην Ιερά Μητρόπολή μας και τον Μητροπολίτη μας, τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά, και το έργο που αποδίδει καρπούς, στην κατεύθυνση της κοινωνικής αρωγής και απάλυνσης της φτωχοποίησης και της ανέχειας των συμπολιτών. Κατά συνέπεια, επικροτούμε τη διάθεση της να προχωρήσει στην ενορία του Αγίου Νικολάου στην λειτουργία «Κέντρου Πρόνοιας και Διακονίας Απόρων» και, εκφράζουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο.


2. Το ΟΤ 785, μέσα στο οποίο βρίσκεται ο Ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, αποτελεί «δημοτική έκταση» - σύμφωνα με το «πιστοποιητικό υποβολής δήλωσης» προς το γραφείο κτηματολόγησης- και αποτελεί «Κοινόχρηστο Χώρο» (ΚΧ), πλην – και για τη συγκεκριμένη χρήση- του περιγράμματος του Ιερού ναού.
3. Οι επιταγές του Συντάγματος της χώρας και η πάγια νομολογία του ΣτΕ δεν συνηγορούν στην «πολεοδομική εκτροπή» της «κατάργησης ΚΧ» χωρίς την πλήρως αιτιολογημένη απόφαση και υπό συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις που, ουσιαστικά, την καθιστούν απαγορευτική.
4. Οι ΚΧ αποτελούν την πεμπτουσία του Πολεοδομικού σχεδιασμού αφού, έτσι, διαμορφώνεται η φυσιογνωμία των οικισμών, και, επιτυγχάνονται οι ρητοί στόχοι της παρ. 2 του άρθρου 24 του Συντάγματος, όπως, η θεραπεία των κοινών αναγκών, η λειτουργικότητα και η αισθητική των πόλεων. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά η βιωσιμότητα και η ποιότητα ζωής των πολιτών ενώ, σε «πυκνοδομημένες αστικές περιοχές», όπως η κεντρική περιοχή της Λάρισας, επιβάλλεται η πρόβλεψη και η διαφύλαξη των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και, για λόγους ασφάλειας του πληθυσμού έναντι φυσικών φαινομένων. Να τονίσουμε ότι, η Πολεοδομική και Περιβαλλοντική νομοθεσία έχει περιβάλλει με ένα ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς τους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους και, για το λόγο αυτό οι ΚΧ συνιστούν «εκτός συναλλαγής δημόσια αγαθά».
5. Με βάση τα παραπάνω, ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ με την κατάργηση του ΚΧ 785.
6. Αναγνωρίζοντας την σκοπιμότητα, την ανάγκη και την αξία της λειτουργίας ενός «Κέντρου Πρόνοιας και Διακονίας Απόρων» στην ενορία του Αγίου Νικολάου προτείνουμε τις εξής «εναλλακτικές» λύσεις:
    Α) Την Περιβαλλοντικά βέλτιστη και οικονομικά παραδεκτή λύση της «επανάχρησης υφιστάμενων κτιρίων (δημοτικών ή ιδιωτικών) στην κεντρική περιοχή. Υπάρχουν.
    Β) Την αξιοποίηση πολεοδομήσιμων, βάσει του εγκεκριμένου σχεδίου, οικοπέδων στην κεντρική περιοχή, ιδιοκτησίας της Μητρόπολης. Υπάρχουν. (πχ στην οδό Ροϊδου)
    Γ) Την αξιοποίηση του οικοπέδου του ΙΚΑ (Ασκληπιού & Ηπείρου) προς όφελος της κεντρικής περιοχής με άμεση τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου και «αλλαγή χρήσης» του σε : « Ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο- χώρο πρασίνου, με δυνατότητα πολεοδομικών χρήσεων «Κέντρου Πρόνοιας και Διακονίας Απόρων» - «Δημοτικού ιατρείου» με αυστηρούς όρους δόμησής (κάλυψη, ΣΔ, ύψος) και με δυνατότητα υπόγειων ή υπόσκαφων χώρων που, δεν θα αλλοιώνουν τον κύριο χαρακτήρα του «ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου-χώρου πρασίνου». Προφανώς, αυτό σημαίνει, την άμεση εξυπηρέτηση των υπηρεσιών του ΙΚΑ σε άλλη κατεύθυνση, συγκεκριμένη πρόταση που στο παρελθόν έχουμε καταθέσει αλλά, κεντρική και τοπική εξουσία ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά. Με την λύση αυτή, «αποφορτίζεται» από την δομική «ογκώδη» επιβάρυνση του νέου κτιρίου ΙΚΑ, καθώς και, από τον υπέρμετρο κυκλοφοριακό φόρτο που θα επιφέρει η χρήση αυτή αν πραγματοποιηθεί (τόσο σε ρύπους όσο και σε θέσεις στάθμευσης).

Σχόλια