Πρόσβαση στο Αρχείο του Κτηματολογίου

To σύνολο του ψηφιακού του αρχείου παραχωρεί ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων (ΟΚΧΕ) στον Πανελλήνιο Σύλλογο Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ) ώστε να διευκολύνει την προσβασιμότητα των πολιτών στη δημόσια γεωχωρική πληροφορία.
Εχει προηγηθεί σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΧΕ για τη δωρεάν διάθεση των ψηφιακών ορθοεικόνων που παράγει ο Οργανισμός με ίδια μέσα, αλλά και το άνοιγμα 30 εθνικών συνόλων γεωχωρικών δεδομένων και της θέσης σε ισχύ της υπηρεσίας αναζήτησης διαθέσιμων δεδομένων μέσω διαδικτύου Αναξίμανδρος» στα τέλη του 2012. Μετά και την προώθηση του αρχείου μέσω των περιφερειακών τμημάτων του ΠΣΔΑΤΜ στους επαγγελματίες του χώρου, κάθε πολίτης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας θα μπορεί, απευθυνόμενος στους πιστοποιημένους επιστήμονες - επαγγελματίες και χωρίς περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια, να λαμβάνει χρήσιμες και συχνά απαραίτητες για τον ίδιο πληροφορίες που αφορούν στο χώρο και στην ορθή διαχείρισή του.
 
 
To άνοιγμα των δημόσιων γεωχωρικών πληροφοριών του ΟΚΧΕ, σύμφωνη με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Γ. Μουτεβελή, συμβάλλει στην αλλαγή του τοπίου στη διαχείριση των δημόσιων δεδομένων και πληροφοριών στην Ελλάδα, τα οποία πρέπει να βγουν από τα κλειδωμένα ντουλάπια και να προσφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας. Ξεκάθαρος στόχος, n μεγιστοποίηση του κοινού οφέλους, με τους παραγωγούς και τους χρήστες της γεωπληροφορίας να οφείλουν να μετατρέπουν πλέον τα "αραχνιασμένα" δεδομένα σε χρήσιμες πληροφορίες, για να τα χρησιμοποιούν άμεσα και με m μέγιστη ευχέρεια οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες και κατ' επέκταση οι πολίτες. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια από τις θέσεις στις οποίες υπηρετούν μέσω του δικτύου των Κομβικών Σημείων Επαφής (ΚΟΣΕ). Για να παρασχεθούν ολοκληρωμένες τέτοιες υπηρεσίες για τον πολίτη, αυτό το δίκτυο των ανθρώπων πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους εμπειρογνώμovες και τους επαγγελματίες του χώρου και να αποκτήσουν και αυτοί πρόσβαση στη δημόσια γεωχωρική πληροφορία.
 
 

Σχόλια