Ανακοίνωση Δ.Σ. του Σ.Π.Μ.Ε. Τοπικό Τμήμα Λάρισας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
                                  






Λάρισα, 13 Ιουνίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 07/2013

Ανακοίνωση Δ.Σ. για την εφαρμογή του Άρθρου 8 Παρ. 2 του Ν.4030/2011 στην περιοχή του «ιστορικού κέντρου» της Λαρισας

            Με την έκδοση της με Αρ. Πρωτ. 7993/31-05-2013 απόφασης της Δ.Ο.Κ.Κ./Υ.Π.Ε.Κ.Α., μπαίνει οριστικό τέλος στην παρερμηνεία του Άρθρου 8 Παρ. 2 του Ν.4030/2011 και την λάθος εφαρμογή του στην περιοχή του «ιστορικού κέντρου» της πόλης της Λάρισας.
            Ο επαγγελματικός αποκλεισμός των Πολιτικών Μηχανικών από την υπογραφή αρχιτεκτονικών μελετών, για την έκδοση Αδειών Δόμησης στην εν λόγω περιοχή το τελευταίο εξάμηνο, έθιξε την επαγγελματική αξιοπρέπεια και επιστημονική τους υπόσταση, αλλά οδήγησε και στην απώλεια οικονομικών εσόδων σε εποχές δύσκολες για τον τεχνικό κόσμο.
            Η θέση του Σ.Π.Μ.Ε. Τμήμα Λάρισας υπήρξε σταθερή από την αρχή της ανακίνησης του θέματος, στηριζόμενη στην ορθή εφαρμογή των νόμων και στην διατύπωση επιχειρημάτων που συνοδεύονται από επιστημονική τεκμηρίωση.
Ο χαρακτηρισμός «ιστορικό κέντρο» που αποδίδεται με την Αρ. Πρωτ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ15/17000/763/21-04-2008 (ΦΕΚ 162/ΑΑΠΘ/12-06-2008), Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν ταυτίζεται με την έννοια του χαρακτηρισμού «..παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης..», όπως αναφέρεται στο Άρθρο 8, Παρ. 2 του Ν.4030/2011 και συνεπώς δεν υφίσταται κανένας λόγος αποκλεισμού των Πολιτικών Μηχανικών από την υπογραφή αρχιτεκτονικών μελετών στα όριά του.
Την θέση αυτή διατυπώσαμε με πλήθος επιστολών αλλά και με την παρουσία μας προς όλους του εμπλεκόμενους φορείς, καταδεικνύοντας την ορθότητά της, προσπάθεια που δικαιώνεται με την τελευταία απόφαση της Δ.Ο.Κ.Κ./Υ.Π.Ε.Κ.Α.
Θα θέλαμε με την σημερινή ανακοίνωση να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους Πολιτικούς  Μηχανικούς που συμμετείχαν στις δράσεις του Συλλόγου και ιδιαίτερα για την μαζική παρουσία τους στις δύο Γενικές Συνελεύσεις που συγκλήθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα.
Επίσης, ξεχωριστά ευχαριστούμε εκείνους τους συναδέλφους που θεωρητικά δεν τους «αγγίζει» το πρόβλημα καθώς είτε εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα, είτε δεν εξασκούν πλέον το επάγγελμα, αλλά στάθηκαν δίπλα στον Σύλλογο διατυπώνοντας πολύτιμες προτάσεις.
Τέλος, με σαφή τρόπο διαμηνύουμε, πως ο Σ.Π.Μ.Ε. Τμήμα Λάρισας θα προβεί σε κάθε νόμιμη διαδικασία, ώστε να διαφυλάξει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών του, στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκ νέου μη ορθή εφαρμογή του νόμου.

ΥΓ:       Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την τελευταία παρουσία μας στην συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας,  όπου συζητήθηκε μετά από απαίτησή μας, το συγκεκριμένο θέμα και στην οποία μας δηλώθηκε σε προφορικό επίπεδο,  πως το τοπικό τμήμα του Τ.Ε.Ε. θα πάρει επίσημα θέση με την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.
Ακόμα και τώρα την περιμένουμε με ανυπομονησία …     

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Π.Μ.Ε. Τμήμα Λάρισας

          Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γραμματέας
 Καρτσαφλέκης Γεώργιος                                       Κόκκαλης Ευάγγελος

Σχόλια

  1. Πήρε θέση η αρμόδια υπηρεσία...αν θα πάρει η όχι το ΤΕΕ καμιά σημασία δεν έχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ενδιαφερουσα θεση απο καποιον απο ανηκει σε συγκεκριμένο γνωστικο επιστημονικό αντικείμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου