Εισήγηση του Προέδρου του Τ.Ε.Ε. στην Δ.Ε. για το Θέμα της Αναστολής Ιδιότητας

Η εισήγηση αναφέρει:

«Έχοντας υπόψη ότι:
1. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει τη διαγραφή μηχανικού από τα μητρώα του ΤΕΕ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα με αποφάσεις της ΔΕ του ΤΕΕ έχουν γίνει δεκτές αιτήσεις διαγραφής των μελών του, που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, χωρίς το ζήτημα να έχει ρυθμιστεί νομοθετικά. Η διαγραφή από τα μητρώα του ΤΕΕ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαγραφή από τα μητρώα του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών του ΕΤΑΑ (πρ. ΤΣΜΕΔΕ) και τη συναφή απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
Αντίστοιχα, η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει την αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος μηχανικού και μέχρι σήμερα το ΤΕΕ δεν έχει αντιμετωπίσει καμία σχετική περίπτωση.
2. Υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία, οι αιτήσεις διαγραφής των μηχανικών μελών του ΤΕΕ έχουν πολλαπλασιαστεί κυρίως εξαιτίας της μη δυνατότητας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες έχουν αυξηθεί υπέρμετρα.
3. Κρίνεται απαραίτητο το ΤΕΕ να υποστηρίξει τα μέλη του, ιδίως δε αυτά που έχουν οικονομική αδυναμία να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, εξασφαλίζοντάς ταυτόχρονα τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Προτείνεται:

Ως προς τη διαγραφή από το μητρώο του ΤΕΕ

Η δυνατότητα διαγραφής όσων μελών το επιθυμούν και η πρόβλεψη δικαιώματος επανεγγραφής στο ΤΕΕ εντός ευλόγου χρόνου, π.χ. εντός πενταετίας, με μόνη προϋπόθεση την καταβολή παραβόλου, το ύψος του οποίου θα καθορίζεται με απόφαση της ΔΕ. Ηδυνατότητα αυτή δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση καθώς, αν και δεν προβλέπεται ρητά μπορεί να βασιστεί στο άρθρο 5 παρ. 1 & 3 του Συντάγματος σχετικά με την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, στην έννοια της οποίας εμπίπτει και η άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος. Η αίτηση για διαγραφή, αρκεί να περιλαμβάνει δήλωση του μηχανικού ότι έχει παύσει να ασκεί το επάγγελμα για ικανό χρονικό διάστημα. Η διαγραφή του από τα μητρώα του ΤΕΕ, τον απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών του εισφορών. Σε περίπτωση επανεγγραφής του στο ΤΕΕ, το αργότερο εντός πενταετίας, ο μηχανικός θα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να καταβάλει τις ασφαλιστικές του εισφορές για όσο χρόνο είχε διαγραφεί, προκειμένου ο χρόνος της διαγραφής να προσμετρηθεί ως συντάξιμος, σε περίπτωση που δεν θα έχει ασφαλιστεί, κατά τον κρίσιμο αυτό χρόνο, σε άλλο ασφαλιστικό φορέα.

Ως προς την αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος

1. Η αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος, γίνεται με απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕ μετά από αίτηση - υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού για λόγους οικονομικής αδυναμίας που θα περιλαμβάνει και τα εξής στοιχεία:…»

Δείτε ολόκληρη την εισήγηση στον ακόλουθο σύνδεσμο.





Σχόλια