Ενεργειακή Kατάρτιση για τον Κλάδο της Oικοδομής

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο κτιριακό απόθεμα, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη (Intelligent Energy Europe, IEE) εισήγαγε την πρωτοβουλία BUILD UP Skills.

Η πρωτοβουλία αυτή, συγχρηματοδοτούμενη από τον ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (Executive Agency for Competitiveness and Innovation, EACI) στοχεύει στην αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΑΕΚ και ΣΕΚ) των εργατών και τεχνιτών στον κατασκευαστικό κλάδο με απώτερο σκοπό την σωστή και αποτελεσματική εγκατάσταση των νέων ενεργειακά αποδοτικότερων τεχνολογιών και υλικών στα κτίρια.

Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού στον κατασκευαστικό κλάδο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων 20-20-20 και για αυτό το λόγο η πρωτοβουλία BUILD UP Skills προωθήθηκε και υιοθετήθηκε από 30 Ευρωπαϊκές χώρες με ξεχωριστά ανεξάρτητα προγράμματα.

Συγκεκριμένα, ο Πυλώνας I της Πρωτοβουλίας BUILD UP Skills αφορά στη σύνθεση και εθνικών πλατφόρμων προσόντων και οδικών χαρτών μέχρι το 2020 για κάθε χώρα που συμμετέχει στην πρωτοβουλία.

Στα πλαίσια του Ελληνικού προγράμματος, BUILD UP Skills-Greece (BUS-GR), δημιουργήθηκε ένα πολύ ισχυρό κονσόρτσιουμ, που αποτελείται από οργανώσεις και ακαδημαϊκούς φορείς υψηλού κύρους, οι οποίοι εκπροσωπούν τόσο τον τεχνικό τομέα όσο και τις δομές κατάρτισης και πιστοποίησης στην Ελλάδα.

Δείτε στο ακόλουθο σύνδεσμο την 1η έκδοση του Εθνικού Οδικού Χάρτη.


Σχόλια