Με Μάστερ θα Ισοδυναμούν τα Πτυχία των Πολυτεχνικών Σχολών

«Είναι δίκαιο αίτημα, το οποίο αυτή η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει, καθώς τα  διπλώματα που προκύπτουν από τα προγράμματα 5ετους φοίτησης είναι υψηλών προδιαγραφών, που καλύπτουν όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς και τα κριτήρια της αγοράς», τονίζει σε δήλωση της η β’ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και πρώην αντιπρύτανης του ΕΜΠ Τώνια Μοροπούλου αναφερόμενη στην ισοτίμηση των πτυχίων των Πολυτεχνικών και Γεωπονικών Σχολών με μάστερ.
Σχετική δέσμευση να εξετάσει και να προωθήσει ρύθμιση ανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, σε συνάντηση που είχε με τη β΄ αντιπρόεδρο του ΤΕΕ Τώνια Μοροπούλου, πρώην αντιπρύτανη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, η οποία του έθεσε το θέμα. Πρόκειται για χρόνιο αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, των Πολυτεχνικών και Γεωπονικών Σχολών, καθώς και του Γεωπονικού Επιμελητηρίου, για αναγνώριση ως μάστερ των πτυχίων που προκύπτουν από 5ετείς σπουδές το οποίο βρίσκει θετική ανταπόκριση στο υπουργείο Παιδείας.
Τη σχετική πρόταση κατέθεσε στο υπουργείο η β΄ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Τώνια Μοροπούλου, υπογραμμίζοντας ότι τα διπλώματα που προκύπτουν από τα προγράμματα 5ετους φοίτησης (με 300 διδακτικές μονάδες) είναι υψηλών προδιαγραφών, που καλύπτουν όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς και τα κριτήρια της αγοράς. 



Η διάταξη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» πρόκειται να συμπεριληφθεί σε πολυνομοσχέδιο για την παιδεία το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Σχετικά σημειώνεται ότι «η αναβάθμιση αποτελούσε πάγιο αίτημα των Πολυτεχνείων και του TEE εδώ και δεκαετίες και την είχαν υποσχεθεί, χωρίς να την πραγματοποιήσουν, αρκετοί από τους προηγούμενους υπουργούς Παιδείας, αναφέρεται.
Ο Αριστείδης Μπαλτάς , που προέρχεται από το Πολυτεχνείο της Αθήνας και γνωρίζει καλά το θέμα φέρεται ως έτοιμος να την προχωρήσει. Για το θέμα αυτό ο υπουργός συναντήθηκε προ ημερών με την αντιπρόεδρο του TEE και πρώην αντιπρύτανη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Τώνια Μοροπούλου, η οποία επανέφερε το αίτημα των Πολυτεχνείων της χώρας αλλά και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πολυτεχνείων της οποίας είναι επίσης αντιπρόεδρος να θεσμοθετηθούν αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές που θα οδηγούν σε μάστερ πλάι στις διασπασμένες (σε 3 χρόνια για πτυχίο και 1-2 ακόμα για μάστερ) που παρέχουν αγγλοσαξονικές Σχολές Μηχανικών».
Όπως είπε στην εφημερίδα «Τα Νέα» η Τώνια Μοροπούλου, έχει καταθέσει στον υπουργό και σχέδιο για τη διάκριση της τεχνικής ευθύνης των μηχανικών (δηλαδή τον βαθμό των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων) ανάλογα με τα έτη και το είδος των σπουδών, ενώ η ενδεχόμενη αναβάθμιση των πτυχίων πιθανώς να είναι αναδρομική, δηλαδή όλοι οι απόφοιτοι Πολυτεχνείων μέχρι ενός χρονικού σημείου να θεωρούνται κάτοχοι μάστερ, ώστε να μπορούν να αναβαθμιστούν βαθμολογικά αν δουλεύουν π.χ. στο Δημόσιο, αλλά να μπει φρένο σε αιτήσεις μισθολογικής αναβάθμισης παλαιών πτυχιούχων για προφανείς - δημοσιονομικούς – λόγους.



Σχόλια