ΤΕΕ Πελοποννήσου: Παρέμβαση για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Μηχανικών Ν.4254/14 (κυκλοφορούν “σχέδιο προεδρικού διατάγματος”)


"Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με ένα Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο: «ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥ και συναφών επαγγελμάτων σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΓ.12 της παραγράφου ΙΓ του άρθρου 1 του ν. 4254/2014» :
• Ζητάμε άμεσα διευκρινήσεις για την εγκυρότητα ή όχι του ανωτέρω αδόκιμου και αντιεπιστημονικού εγγράφου καθώς επίσης και αν η Διοικούσα Επιτροπή κεντρικού ΤΕΕ γνώριζε οτιδήποτε σχετικό.
• Ζητάμε ενημέρωση για τις ενέργειες-κατατεθείσες εισηγήσεις/προτάσεις της Δ.Ε. κεντρικού ΤΕΕ από τη συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής του αρθ.4 της υποπαραγρ.ΙΓ.12 της παρ.ΙΓ του αρθ.1 του Ν.4254/14 μέχρι σήμερα, για την πορεία των "διαλογικών συζητήσεων" της Επιτροπής, για την ακολουθούμενη διαδικασία και για την συμμετοχή του εκπροσώπου του ΤΕΕ στις συνεδριάσεις της Επιτροπής-τις θέσεις τις οποίες καταθέτει-την όποια σχετική ενημέρωση έκανε (αν έχει κάνει) στην Δ.Ε. κεντρικού ΤΕΕ.
• Απορούμε επίσης, γιατί λειτούργησε μόνο η μία Επιτροπή και γιατί δεν ξεκίνησε συγχρόνως και η λειτουργία της αντίστοιχης Επιτροπής που προβλέπει ο Ν.4254/14 για τις υπόλοιπες ειδικότητες των Μηχανικών.
• Επισημαίνομε ότι το ανωτέρω έγγραφο έχει προκαλέσει τουλάχιστον σύγχυση στους Μηχανικούς, και έχει οδηγήσει στη δημιουργία αυθαίρετης "ηλεκτρονικής διαβούλευσης" μεταξύ συναδέλφων και φορέων, με όλα τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται, έξω από τις όποιες επίσημες διαδικασίες διαβούλευσης.
• Τονίζομε ότι οι άστοχες ή μη διαρροές τέτοιων εγγράφων επιβαρύνουν το ήδη απαξιωμένο και υποβαθμισμένο επάγγελμα των Μηχανικών.
• Εκφράζομε την δυσαρέσκειά μας για την ελλιπή ενημέρωση του ΤΕΕ Πελοποννήσου αλλά και των υπόλοιπων Περιφερειακών Τμημάτων και κατ’ επέκταση των συναδέλφων Μηχανικών σχετικά με την πορεία των "συζητήσεων-διαβουλεύσεων" για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Το ΤΕΕ Πελοποννήσου, όταν ψηφίστηκε ο Ν.4254/14, έχοντας συνεχές μέλημα την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών του και την προστασία του κλάδου των Μηχανικών, απέστειλε στη Δ.Ε. κεντρικού ΤΕΕ τις απόψεις του για το Νόμο, τις θέσεις και τις προτάσεις του σχετικά με το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών και το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος του Μηχανικού.


Σύμφωνα με αυτά, υπενθυμίζομε και τονίζομε για άλλη μία φορά ότι:
- Η μεθοδευμένη, τα τελευταία έτη, απαξίωση του επαγγέλματος του Μηχανικού, μας βρίσκει αντίθετους. Δεν είναι επιτρεπτό η αντιμετώπιση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των διαφόρων ειδικοτήτων Μηχανικών να αντιμετωπίζεται με διαδικασίες ευτελείς, πέραν αυτών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
- Οι οποιεσδήποτε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κάνει η Πολιτεία δεν πρέπει να συνάδουν με την απορρύθμιση του επιστημονικού-παραγωγικού δυναμικού της χώρας, δεν πρέπει να δημιουργούν συνθήκες αναξιοκρατίας και ισοπέδωσης των επιστημόνων Μηχανικών. Οι επαγγελματικές δραστηριότητες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη Δημόσια Υγεία, την Ασφάλεια και το Δημόσιο Συμφέρον και οφείλουμε όλοι να τις αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης.
- Το ΤΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί στην ιστορική ευθύνη που φέρει για να διαμορφωθούν οι επαγγελματικές δραστηριότητες-πεδία πρόσβασης των Μηχανικών χωρίς να αφήνει περιθώρια στην Πολιτεία εφαρμογής ισοπεδωτικής πολιτικής, πολιτικής στηριζόμενης σε στρεβλές αρχές ανταγωνισμού, πολιτικής που πιθανώς να ακολουθεί υπόγειες διαδρομές και αδιαφανείς διαδικασίες προσπαθώντας να ικανοποιήσει συντεχνιακές αντιλήψεις και συμφέροντα.
Τέλος, προτείνομε το ΤΕΕ να απαιτήσει την κατάργηση της Επιτροπής του αρθ.4 της υποπαραγρ.ΙΓ.12 της παρ.ΙΓ του αρθ.1 του Ν.4254/14 και να ζητήσει την αντικατάστασή της με Επιτροπή όπου θα συμμετέχει το ΤΕΕ μαζί με τους Πανελλήνιους Συλλόγους Μηχανικών και τα Πολυτεχνεία-Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας, έτσι ώστε τα Προεδρικά Διατάγματα του Ν. 4254/14 να εκδοθούν σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής αυτής."



Σχόλια