Ερώτημα Θεσσαλών Βουλευτών στην Βουλή για τα Αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ και τις Ασφαλιστικές Εισφορές των Μηχανικών

Ερώτημα προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατέθεσε ο κ. Χαρακόπουλος Μάξιμος βουλευτής Λάρισας και συνυπογράφουν οι Τσιάρας Κων/νος βουλευτής Καρδίτσας και Μπουκώρος Χρήστος βουλευτής Μαγνησίας, σχετικά με τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ και τις ασφαλιστικές εισφορές των Μηχανικών.  



ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
& ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: Αφαίμαξη αποθεματικών του ΤΣΜΕ∆Ε

Η κυβερνητική πολιτική για πάνω από δύο μήνες χαρακτηρίστηκε από την εμμονή στην επικοινωνιακή διαχείριση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, στην σκιαμαχία επί της ονοματολογίας και στη εσκεμμένη «δημιουργική ασάφεια», κατά παραδοχή του ιδίου του υπουργού των Οικονομικών, ο οποίος έως πρόσφατα είχε και την κύρια ευθύνη των συνομιλιών με τους «θεσμούς»-πρώην τρόικα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα πλέον να ασφυκτιά κυριολεκτικά από την έλλειψη ρευστότητας, και το κράτος να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, τόσο ως προς το χρηματοδοτικό σκέλος όσο και ως προς το δημοσιονομικό. Παρά, λοιπόν, τις διαβεβαιώσεις που παρείχαν τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης ότι τα χρήματα από τη δόση που υπολειπόταν δεν ήσαν αναγκαία, σήμερα βρισκόμαστε στην δυσμενή θέση να έχει κηρυχθεί άτυπη στάση πληρωμών εκ μέρους του ελληνικού κράτους στο τμήμα που αφορά τις οφειλές του προς τρίτους, και επιπλέον να χρησιμοποιούνται ήδη τα αποθεματικά Οργανισμών και Ταμείων για την προσωρινή κάλυψη επειγουσών υποχρεώσεων, όπως είναι η πληρωμή συντάξεων και μισθών. Στο πλαίσιο αυτό, με σχετική τροπολογία μεταφέρονται τα ταμειακά διαθέσιμα στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και η πρόσκληση προς τα Διοικητικά Συμβούλια για επένδυση των διαθεσίμων τους σε κρατικά ρέπος.
Η πρακτική αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει εύλογη αναστάτωση και ανησυχία στους ασφαλισμένους, οι οποίοι και δικαίως διαμαρτύρονται. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ (Τομείς Μηχανικών & Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), στον οποίο υπάγονται 105.000 ενεργοί Μηχανικοί και περίπου 18.000 συνταξιούχοι. Όπως αναφέρει και η, από 30 Μαρτίου 2015, επιστολή του ΤΕΕ τμήμα Κεντρικής Ελλάδας και Δυτικής Θεσσαλίας «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα για την πληρωμή του χρέους χιλιάδες μηχανικοί παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με πενιχρές συντάξεις και αβάσταχτες εισφορές». Αντιθέτως, και παρά τις υποσχέσεις προς τον κλάδο των Μηχανικών για την επίλυση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, όπως η κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών, δεν έχει γίνει έως σήμερα τίποτε, ενώ η κατάσταση καθίσταται επιδεινούμενη, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη όπως πληροφορηθήκαμε, της αίτησης του ΤΕΕ προς το ΣτΕ για ακύρωση των αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών, που θεσπίστηκαν με τον Ν.3986/2011.  
Η ταχύτατη κατάρρευση των ψευδαισθήσεων, που είχαν δημιουργηθεί σε τμήματα της κοινωνίας υπό την επιρροή των μεγαλεπήβολων προεκλογικών υποσχέσεων, δίνει πια τη θέση της στην κρούση με την πραγματικότητα. Για τούτο η κυβέρνηση οφείλει τάχιστα να επιδείξει σοβαρότητα και ρεαλισμό, να αποφύγει τις ρητορικές ακροβασίες για να μην οδηγηθεί η χώρα στα βράχια, και να μην βάζει σε κίνδυνο τα ταμειακά αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1.      Επιμένετε στη χρήση των ταμειακών αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ για την ενίσχυση της ανεπαρκούς ρευστότητας στην οποία έχει περιέλθει το κράτος;
2.       Πώς προτίθεσθε να επιλύσετε τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου των Μηχανικών, όπως αυτά που αφορούν στις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, στην ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη κ.λπ.;   

Αθήνα, 2 Απριλίου 2015
Οι ερωτώντες βουλευτές:

1.      Μάξιμος Χαρακόπουλος

2.      Κώστας Τσιάρας

3.      Χρήστος Μπουκώρος

Σχόλια