ΤΕΕ Ηπείρου: Να Δοθεί Τέλος στις Υπερβολικές Ασφαλιστικές Εισφορές

Επιστολή του ΤΕΕ/Ηπείρου προς Υπουργούς.

Η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Ηπείρου Χρίστος Παπαβρανούσης προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Παναγιώτη Σκουρλέτη, τις αναπληρώτριες υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και Ουρανία Αντωνοπούλου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτριο Στρατούλη, αναλυτικά, έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Σας είναι γνωστός ο νόμος 3986/2011 που επέβαλε υποχρεωτικά την αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ από το 2011 ανά τριετία επαγγελματικής δραστηριότητας. Επιχείρημα η ένταξη υποχρεωτικά ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Ειδικά για το ταμείο μας δεν ισχύει η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας όπως προβλέπεται στο ΟΑΑΕ. Την διάταξη προσέβαλε ως αντισυνταγματική το ΤΕΕ όμως η απόφαση του ΣΤΕ δεν το δικαίωσε. Έτσι αναδρομικά από το 2011 οι ασφαλισμένοι του ΤΜΕΔΕ παρά τις διαμαρτυρίες τους για την άδικη αυτή επιβάρυνση βρίσκονται μπροστά σε απόλυτα δυσβάστακτες οφειλές στο ΤΜΕΔΕ όταν μάλιστα αυτό είναι πλεονασματικό χωρίς προβλήματα ρευστότητας και οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι και χωρίς τις αυξήσεις αυτές είναι ένα υγιές ταμείο με προοπτική αυτάρκειας για τα επόμενα 17 χρόνια στο δυσμενέστερο σενάριο.



Σας είναι γνωστό ότι οι Έλληνες Μηχανικοί είναι ο κλάδος των επαγγελματιών που πλήγηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση και ύφεση και οι συνάδελφοι σε ποσοστό 60% δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να μένουν ανασφάλιστοι και αυτοί και οι οικογένειες τους, ο δε ασφαλιστικός μας φορέας να στερείται πόρων.
Επίσης σας είναι γνωστή η αυθαίρετη και εγωιστική συμπεριφορά του μέχρι πρότινος Προέδρου του ΕΤΑΑ κ. Σελιανάκη που σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε να βεβαιώσει τις αναδρομικές αυξήσεις στο σύνολο των Μηχανικών ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ με αποτέλεσμα το 100% των Μηχανικών να βρίσκεται αντιμέτωπο με ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες μάλιστα επιβαρύνονται και με προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις και την εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να άρει την αδικία αυτή της υποχρεωτικής ένταξης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε να αναστείλει την έκδοση των ειδοποιητηρίων ασφαλιστικών εισφορών για το Α ́ εξάμηνο του 2015 μέχρι την 15η Μαΐου 2015 ώστε να δοθεί χρόνος για την νομοθετική ρύθμιση του θέματος.
Κατόπιν αυτού παρακαλούμε και εμείς εκφράζοντας τους χειμαζόμενους Μηχανικούς της Ηπείρου για τις δικές σας έγκαιρες ενέργειες ώστε οι συνάδελφοι να μην βρεθούν σε ακόμη δυσκολότερη θέση αντιμετωπίζοντας άδικες και υπερβολικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές με σχεδόν σίγουρη συνέπεια να βρεθεί ανασφάλιστο το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων Μηχανικών».




Σχόλια