Α.Π.Θ.: Πρόσκληση Συμμετοχής Φορέων και Ιδιωτών στο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

Το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης "Πρακτική Άσκηση Πανεπιστημίων" του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση & δια Βίου Μάθηση (Ε.Π.Ε.Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) 2007-2013 και από εθνικούς πόρους.
Η πρακτική άσκηση είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που συνδυάζει τις εκπαιδευτικές θεωρητικές γνώσεις με την πράξη και αποτελεί μια απόπειρα πρώτης επαφής των φοιτητών με το μελλοντικό τους επάγγελμα. Το περιεχόμενό της αφορά σε εφαρμοσμένα αντικείμενα που ασκούν δημόσιοι φορείς και οργανισμοί, καθώς και ιδιωτικά γραφεία μελετών και τεχνικές εταιρείες και επομένως αφορά σε ουσιαστικές δραστηριότητες ενταγμένες στην καθημερινή λειτουργία των φορέων αυτών. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό και την ποιότητα της πρακτικής άσκησης των φοιτητών. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους ασκούμενους να δουν και να καταλάβουν τον τρόπο λειτουργίας των φορέων αυτών στην πράξη και τους προετοιμάζει για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.



 
Προκειμένου οι φοιτητές να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την άσκησή τους, θα πρέπει να έχουν αποκτήσει επαρκείς βασικές γνώσεις στο αντικείμενο των σπουδών τους και γι’ αυτό το λόγο δικαίωμα συμμετοχής έχουν κατ’ αρχήν όσοι έχουν ολοκληρώσει το 8ο εξάμηνο σπουδών. Η περίοδος υλοποίησης της πρακτικής άσκησης είναι δίμηνη και χρονικά εντάσσεται στη θερινή περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου. Το πλήθος των ασκούμενων φοιτητών ανά περίοδο είναι συνάρτηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και των δυνατοτήτων χρηματοδότησης. Oι δραστηριότητες που καλύπτει το πρόγραμμα υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα αλλά και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον συντονισμό και την εποπτεία του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και αντιστοιχούν σε ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων ενός πολιτικού μηχανικού σχετικά με τον κύκλο ζωής των τεχνικών έργων.

Η χρονική διάρκεια της πρακτικής άσκησης είναι 2 μήνες.

Για οποιαδήποτε πληροφορία και δήλωση συμμετοχής επικοινωνήστε με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Τ.Π.Μ. (κ. Δημοσθένης Κιφοκέρης) στο τηλέφωνο 2310-995801 (ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Τρίτη και Πέμπτη – Παρασκευή 09:00 – 15:00, και Τετάρτη 12:00 – 15:00) ή, εναλλακτικά, στο e-mail dimoskif@civil.auth.gr.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Πρακτική Άσκηση που θα υλοποιηθεί δεν συνεπάγεται σχέση εργασίας των εκπαιδευομένων με την υπηρεσία/οργανισμό/επιχείρησή, γι’ αυτό, δεν αναλαμβάνεται έναντι αυτών, καμία οικονομική υποχρέωση και καμία υποχρέωση ασφαλιστικής τους κάλυψης, οι οποίες παρέχονται εξ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης.

Να ληφθεί υπόψη ότι λόγω των τρεχουσών προθεσμιών, θα ήταν θεμιτό οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης μέχρι και την Τρίτη 05/05/2015.



Σχόλια