ΤΕΕ Πελοποννήσου: Επιστολή στους Αρμόδιους Υπουργούς για την Επίλυση των Ασφαλιστικών Προβλημάτων των Μηχανικών

Το ΤΕΕ Τμήμα Πελοποννήσου απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Π. Σκουρλέτη, τον Υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή, τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Δ. Στρατούλη και το Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ.Ρωμανιά, με κοινοποίηση στο κεντρικό Τ.Ε.Ε., καταθέτοντας για άλλη μια φορά τα δίκαια αιτήματα και τις ρεαλιστικές προτάσεις του Τμήματος επί των δυσβάσταχτων ασφαλιστικών προβλημάτων των Μηχανικών.


"Αξιότιμοι Κύριοι,
Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες Μηχανικοί έχουν πληγεί επαγγελματικά σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Τα προβλήματα επιβίωσης χρονίζουν και έχουν γίνει δυσβάστακτα.
Είναι επίσης διαπιστωμένο, ότι η Πολιτεία αντί να στηρίξει τον τεχνικό κόσμο, που είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι πρέπει να αποτελεί βασικό συντελεστή της ανάκαμψης και της Εθνικής αναπτυξιακής προσπάθειας, επιδίδεται σε συνεχή ολομέτωπη επίθεση εναντίον του κλάδου μέσω των λαμβανομένων αντι-κοινωνικών αντι-εργασιακών και αντι-ασφαλιστικών μέτρων.
Ειδικά δε από το 2011 και μέχρι σήμερα, που οι Μηχανικοί βιώνουν επαγγελματική και οικονομική ισοπέδωση και εξαθλίωση λόγω της παρατεταμένης κρίσης, υφίστανται ταυτόχρονα και τα αποτελέσματα μεθοδευμένων πολιτικών πού τους αφήνουν ανασφάλιστους, που τους αφαιρούν τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και το δικαίωμα της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού, που οδηγούν σε μαζικές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα και τα συμφέροντα του Ασφαλιστικού Ταμείου ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ.
Συγχρόνως, ψηφίζονται Νόμοι που προβλέπουν διαδικασίες ρυθμίσεων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και δεν περιλαμβάνουν καμία θετική ρύθμιση για τους Μηχανικούς. Πρόσφατα ψηφίστηκε ο Νόμος «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» που δεν περιλαμβάνει κανένα άρθρο που να ικανοποιεί τα επί σειρά ετών διεκδικούμενα αιτήματά μας.
Επανειλημμένως έχομε αποστείλει προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των οξύτατων ασφαλιστικών προβλημάτων του κλάδου και στην εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου στα αρμόδια Υπουργεία και στο ΕΤΑΑ αλλά ουδείς ανταποκρίνεται θετικά, αντιθέτως είναι σαφές ότι η Πολιτεία μας εμπαίζει.
Έχομε επισημάνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να στηρίζει και να προστατεύει τα μέλη του και όχι να τα επιβαρύνει και να τα οδηγεί σε απόγνωση, ότι οι Μηχανικοί δεν απαιτούν να μην πληρώνουν, απαιτούν όμως να είναι ίσοι απέναντι σε ίσους στην Κοινωνική προσφορά, στην περίθαλψη και στην σύνταξη.

Αξιότιμοι Κύριοι,
Επανερχόμαστε για άλλη μία φορά καταθέτοντας τα δίκαια αιτήματά μας και τις ρεαλιστικές προτάσεις μας.
Πιστεύομε ότι η αποδοχή τους θα βοηθήσει στην επίλυση πλήθους ασφαλιστικών και επαγγελματικών προβλημάτων των Μηχανικών, στην αποτροπή του κινδύνου διακοπής της ασφάλισης και απώλειας της ιδιότητας του Μηχανικού και στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου.
Ζητάμε να προβείτε άμεσα και αποφασιστικά, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των κατωτέρω:
1.   Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής από τους Μηχανικούς της ασφαλιστικής τους κατηγορίας.



2.   Άμεση ενεργοποίηση του θεσμοθετημένου κλάδου ειδικών παροχών του Ν.3518/2006 με βάση τον κανονισμό και την αναλογιστική μελέτη που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο (εκκρεμεί αδικαιολόγητα η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης) για την κάλυψη της ανεργίας και του χαμηλού εισοδήματος των Μηχανικών, για την κάλυψη των προβλημάτων υγείας και της μητρότητας, για την καταβολή των εισφορών των ασφαλισμένων στους κλάδους του ΤΣΜΕΔΕ (εκκρεμεί η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης).
3.   Ανάκληση της λίστας οφειλετών που μεταβίβασε ο Πρόεδρος του ΔΣ ΕΤΑΑ στις Εφορίες και λήψη μέτρων προστασίας των Μηχανικών ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναγκαστικών κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων και άλλων συνεπειών εις βάρος τους.
4.   Μη αποστολή ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων-ελεύθερων επαγγελματιών Μηχανικών στο ΚΕΑΟ ή οπουδήποτε αλλού. Οι όποιες διεκδικήσεις είσπραξης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών να γίνονται αποκλειστικά και μόνο με ρυθμίσεις μεταξύ των ασφαλισμένων και της Διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ.
5.   Πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πλήρης κάλυψη αυτής για τους Μηχανικούς και τα προστατευόμενα μέλη τους, ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης οφειλής τους.
6.   Απόσυρση αποφάσεων επιβολής τόκων στις καθυστερούμενες οφειλές.
7.   Ακύρωση-Κατάργηση των αναδρομικών αυξήσεων των εισφορών των προηγουμένων ετών του Ν.3986/2011 και την απόσυρση των σχετικών διατάξεων.
8.   Παράταση ισχύος της ασφαλιστικής ενημερότητας των Μηχανικών, ανεξαρτήτως υποχρεώσεων στο Ταμείο, τουλάχιστον έως το τέλος του 2016.
9.   Επιτάχυνση των διαδικασιών άμεσης απονομής προσωρινής σύνταξης, ως ποσοστό της σύνταξης σε δικαιούχους Μηχανικούς, ανάκληση των εξοντωτικών μειώσεων στις συντάξεις και τις παροχές του Ταμείου και επαναφορά αυτών στο προηγούμενο ισχύον καθεστώς.
10. Ματαίωση οποιονδήποτε επιδιωκόμενων ληστρικών πράξεων για υφαρπαγή των αποθεματικών και απώλεια πόρων του Ταμείου μας και συγχρόνως αναπλήρωση των «κουρεμένων» αποθεματικών αυτού.
11. Διασφάλιση-Ενίσχυση της νομικά κατοχυρωμένης εγγυοδοσίας του ΤΣΜΕΔΕ
12. Διατήρηση της αυτονομίας, αυτοδιοίκησης και οικονομικής αυτοτέλειας του ΤΣΜΕΔΕ χωρίς ενοποίηση με άλλα Ταμεία."





Σχόλια