Επανεξετάζονται Ισχύουσες Ρυθμίσεις για τις Εισφορές στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Απάντηση του Υπ. Εργασίας μετά από Σχετικό Ερώτημα στην Βουλή

Το γεγονός, ότι επανεξετάζονται ισχύουσες ρυθμίσεις για τις εισφορές στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, αναφέρεται σε απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε Ερώτηση από την Βουλευτή Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ, Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου, με θέμα την κατάργηση των αναδρομικών εξοντωτικών αυξήσεων των εισφορών στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ.
Πιο συγκεκριμένα, «απαντώντας στην με αρ. πρωτ. 1301/30-3-2015 ερώτηση της Δανάης Τζήκα-Κωστοπούλου, Βουλευτή Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά την κατάργηση των διατάξεων του ν.3986/2011 για την αύξηση των εισφορών στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ που επιβαρύνει δραματικά χιλιάδες μηχανικούς, το Υπουργείο τονίζει ότι ήδη επανεξετάζονται οι ισχύουσες ρυθμίσεις, ενώ αναφέρει ότι λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μελετάται η μεταβολή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου σε συνεργασία με τον ασφαλιστικό φορέα για το σύνολο των Τομέων του ΕΤΑΑ.


Στην με αρ. πρωτ. Φ.10043/13681/232/20-4-2015 απάντησή του, όσον αφορά τις παροχές Υγείας, το Υπουργείο υπογραμμίζει ότι βάσει του άρθρου 30 του Νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (Ν. 4320/2015), δίνεται το δικαίωμα στους μηχανικούς που ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ και που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών, και στα μέλη της οικογένειάς τους, να καλύπτονται οι παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ έως 29-2-2016, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011,2012 και 2013, χωρίς να εξετάζονται οι οφειλές των ετών 2014 και 2015 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματός τους για τα ανωτέρω έτη να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.
Τέλος, σχετικά με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις που προβλέπουν νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά και έκδοση βιβλιαρίων ασθενείας υπό προϋποθέσεις, για όσους ασφαλισμένους έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών, το αρμόδιο Υπουργείο τονίζει ότι ετοιμάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα συναρμόδια Υπουργεία για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων που δεν καλύπτονται από τις ανωτέρω ρυθμίσεις».





Σχόλια