ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Λάρισα Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Σχετικά με τις φορολογικές προθέσεις της πολιτείας όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουμε να επισημάνουμε τα εξής :

Πρώτον : Αποτελεί απαράδεκτη πολιτική η στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων πολιτών και η υποδαύλιση της έχθρας των υπολοίπων ομάδων εναντίον της. Υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί η καλλιέργεια της ομοψυχίας μεταξύ των πολιτών και η ενδυνάμωση των μεταξύ των δεσμών.

Δεύτερον : Η προαναφερόμενη στοχοποίηση είναι χονδροειδέστατη. Ενώ υπάρχουν τα ηλεκτρονικά εργαλεία (η ίδια η πολιτεία περηφανεύεται περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης) για ακριβή εντοπισμό του φαινομένου της φοροδιαφυγής (μέσω ΚΑΔ, ασκούμενης δραστηριότητας κ.λ.π.) η πολιτεία εμμένει στην αναχρονιστική μέθοδο της υπεργενίκευσής του στο σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν γνωρίζουμε που αποσκοπεί από πλευράς πολιτείας αυτή η απουσία βούλησης αξιοκρατικής αντιμετώπισης και παρέμβασης στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Τρίτον : Ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι ελεύθερος επιλογής. Δουλεύει ελεύθερα. Εάν επιθυμεί δουλεύει πολύ, εάν επιθυμεί δουλεύει λίγο, εάν επιθυμεί δεν δουλεύει καθόλου. Δεν μπορεί η πολιτεία μέσω καταπιεστικών «χαρατσιών-τεκμηρίων» να υποδουλώνει τον ελεύθερο επαγγελματία σε συνεχή και ασταμάτητη εξαναγκαστική εργασία για να τον απομυζεί. Η συγκεκριμένη μεθόδευση δεν αποτελεί επ’ ουδενί στοιχείο δημοκρατικού πολιτεύματος.

Τέταρτον : Το επάγγελμα που ασκεί ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι ελεύθερο. Δεν υπόκειται σε συμφωνίες και νόμους εξαρτημένου επαγγέλματος. Εάν η αγορά δημιουργεί υπερβάλλουσα της προσφοράς ζήτηση, απασχολούνται όλοι οι ασκούντες το συγκεκριμένο επάγγελμα. Εάν η αγορά δημιουργεί υπολειπόμενη της προσφοράς ζήτηση, απασχολείται ένα ποσοστό των ασκούντων το συγκεκριμένο επάγγελμα. Εάν η αγορά δεν δημιουργεί καθόλου ζήτηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος δεν υπάρχει απασχόληση για κανέναν που ασκεί το συγκεκριμένο επάγγελμα. Αυτές οι καταστάσεις εναλλάσσονται εντελώς τυχαία στην πορεία του χρόνου χωρίς καμία προκαθορισμένη σειρά και διάρκεια. Μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν η συνεχόμενη, διαρκής και επίμονη επανάληψη της τελευταίας των προαναφερόμενων καταστάσεων προκάλεσε το επαχθέστατο για τη χώρα μας μαζικό brain-drain. Επειδή η σχεδιαζόμενη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών Μηχανικών θα δημιουργήσει ένα νέο άνευ προηγουμένου σε μέγεθος brain-drain και επειδή προσπαθούμε πάρα πολύ να πιστέψουμε την ειλικρίνεια της πολιτείας στις εξαγγελίες της για αγωνιώδεις ενέργειες για brain-gain, το σχεδιαζόμενο φορολογικό «χαράτσι-τεκμήριο» πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και καθολικά. 

Πέμπτον : Το ελεύθερο επάγγελμα ενώ είναι ελεύθερο από προσυμφωνημένους χρόνους απασχόλησης τελεί δεσμευμένο σε προσυμφωνηθείσες αμοιβές. Ουδείς γνωρίζει αναλαμβάνοντας μία επαγγελματική υποχρέωση πόσο χρόνο θα διαρκέσει ενώ όλοι γνωρίζουν πόσο θα κοστίσει. Συνεπώς επ’ ουδενί δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πρόβλεψη για «μηνιάτικο» έσοδο.

Έκτον : Ειδικότερα όσον αφορά το Επάγγελμα του Ελεύθερου Επαγγελματία Μηχανικού η εξάσκησή του διεκπεραιώνεται  σχεδόν αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, στο σύνολο των οποίων ο Μηχανικός είναι υποχρεωμένος να αναρτήσει τα παραστατικά πληρωμής του και τα αποδεικτικά καταβολής των αναλογούντων φόρων, εισφορών και κρατήσεων, καθιστώντας αδύνατη κάθε ενέργεια φοροδιαφυγής και φοροαπόκρυψης.

Εξ’ αιτίας όλων των προαναφερομένων και χιλίων ακόμη λόγων που αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά λόγω συντομίας δεν αναφέρονται στο παρόν, ζητούμε την πλήρη απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς.

Τέλος, αστειευόμενοι βέβαια, να σημειώσουμε πως υπάρχει πάντα το Υπουργείο Ναυτιλίας στο οποίο θα μπορούσαν να διαπρέψουν άνθρωποι που «τα κάνουν θάλασσα» σε όλα τα άλλα Υπουργεία.

 

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΑΤΑΣ

 

Σχόλια